Geplaatst op Geef een reactie

Wat is het doel van Starlink?

Vorige week stuurde SpaceX 60 satellieten de ruimte in. Ze vormden avonden aan een stuk een lichttrein in de lucht. Indrukwekkend om te zien, maar wat is de bedoeling precies van deze missie die de naam Starlink kreeg?

Het uiteindelijke doel van de missie is om 3 tot 4 procent van de wereldbevolking te voorzien van breedbandinternet. De focus hier ligt op landelijke gebieden en minder bevolkte gebieden. Het Starlink-programma schiet daarvoor in het totaal zo’n 12 000 satellieten de lucht in, deze moeten dit doel tot stand brengen. SpaceX bezit nu al het grootste netwerk van satellieten en dankzij Starlink vergroten ze deze voorsprong enorm.

Internet voorzien is echter niet het enigste doel van de missie. Een ander hoofddoel is het verdienen van geld. Elon Musk, de eigenaar en oprichter van SpaceX, maakt er geen geheim van om ooit Mars te bewonen. Met het geld dat hij via Starlink verdient wil hij missies naar Mars financieren. Vooral de financiering van de Marsraket ‘Starship’ wil men met het verdiende geld bekostigen. 

Het programma krijgt echter veel kritiek. Veel astronomen zijn niet gelukkig met het toenemende aantal satellieten in de lucht. Door de lichtvervuiling die de satellieten teweeg brengen zijn de observaties van verre hemellichamen veel moeilijker. SpaceX bekijkt nu wel oplossingen om de zichtbaarheid van hun satellieten te verminderen. Op die manier zouden astronomen hun werk kunnen blijven doen.

Ook andere bedrijven die satellietnetwerken opbouwen hekelen de schaal waarop SpaceX satellieten de ruimte instuurt. OneWeb is zo’n bedrijf. Deze organisatie beweerde dat SpaceX de ruimte onveilig maakt. Door de grote hoeveelheid satellieten zou de kans op botsingen enorm toenemen. SpaceX verweert zicht tegen deze kritiek en zegt dat alle satellieten 24/7 onder controle staan. De satellieten zijn van op afstand bestuurbaar, hierdoor zouden botsingen geen optie mogen zijn. 

Het project is enorm interessant en ambitieus. SpaceX is het eerste privébedrijf dat zich succesvol inwerkte in de ruimtevaart. Het zette grote stappen in de sector met onder ander hun herbruikbare lanceringsraketten. Op die manier maakt het bedrijf lanceringen veel goedkoper. Op 7 mei worden opnieuw 60 satellieten gelanceerd, het is zeker de moeite om het treintje ’s avonds eens te bekijken. 

Bronnen:

  • Christiaens, K. (2020, 23 april). 10 vragen over Starlink! – Spacepage. Geraadpleegd van https://www.spacepage.be/nieuws/ruimtevaart/commerciele-ruimtevaart/10-vragen-over-starlink
  • Wikipedia-bijdragers. (2020, 13 juni). Starlink. Geraadpleegd van https://nl.wikipedia.org/wiki/Starlink
  • NOS. (2020, 7 januari). SpaceX lanceert opnieuw satellieten voor Starlink-project. Geraadpleegd van https://nos.nl/artikel/2317629-spacex-lanceert-opnieuw-satellieten-voor-starlink-project.html
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.