Netwerken

Netwerken, werkt dat netjes voor mij

Begin dit semester kregen we de opdracht om enkele netwerkevents te bezoeken. We gingen er inspiratie op doen, nieuwe mensen leren kennen, en verassende ideeën aanhoren.

Mijn eerste netwerkvent was Gentrepeneur, ik moet eerlijk toegeven dat het allemaal wat spannend was voor mij. Die spanning bleek echter niet nodig te zijn, het viel mij op dat er op zo’n avond veel eensgezindheid is. De sessie die ik toen volgde was erg boeiend! Na de sessie begon het echte netwerken dan, in het begin had ik daar wel moeite mee. Ik zat met veel vragen, moet ik gewoon op mensen afstappen? Wacht ik af? Uiteindelijk bleek het afwachten geen goed idee, ik kwam met niet veel mensen in contact. Uiteindelijk besloot ik er dan maar zelf voor te gaan en stapte ik op mensen af, dat verliep vlotter dan ik had gedacht. De stress viel meteen weg, de mensen waren erg vriendelijk en open. We wisselde gedachten uit en kwamen te weten wat onze interesses en specialiteiten zijn.

Mijn tweede netwerkavond waar ik naar toe gin was er eentje in de Franse stad Rijsel. Ik had het al zien aankomen dat netwerken in het Frans enorm moeilijk ging zijn. Onze pitch die we daar deden hadden we kort wat voorbereid, maar de gesprekken achteraf verliepen erg moeilijk. Ik leerde wel nieuwe mensen kennen, maar ik was absoluut niet op mijn sterkst.

Het volgende netwerkmoment staat al gepland, op 4 december trek ik naar de Kortrijkse expo om er het event “Bedrijvencontactdagen” te bezoeken. Ik heb al een idee van hoe ik het zal aanpakken. Ik ga op voorhand bekijken welke standen mij liggen en ik zal al eens kort onderzoeken wat die standen precies doen. Op die manier zal ik gerichter vragen kunnen stellen en zal een gesprek vlot verlopen. Het is een event waar ik toch wel naar uit kijk!

Over het algemeen vind ik de netwerkmomenten best wel plezant. Ik ontdekte wel dat ik nog steeds een betere netwerker ben in het dagelijkse leven dan op zo’n afgesproken momenten. Ze werkten anderzijds wel inspirerend en een beetje grensverleggend ook, in het Frans pitchen bijvoorbeeld, was niet zo vanzelfsprekend voor mij. Zo’n netwerkmomenten is iets waar ik in de toekomst zeker nog aan zal deelnemen, je leert er mensen kennen die je nog vaak verder kunnen helpen.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jeppe-remy/