Geplaatst op Geef een reactie

Naar nieuwe business modellen in de digitale transitie – een webinar van Paul Grefen

Als student netwerkeconomie is het volgens de docenten interessant om af en toe webinars te volgen over heel uiteenlopende thema’s. Dat het vaak een meerwaarde is staat vast. Voor het vak Organisatie, proces en tools moesten we een webinar volgen die gegeven werd op de Virtual Supply Chain Innovation 2020.

Ik koos ervoor de keynote te volgen die ging over hoe je naar nieuwe businessmodellen gaat in de digitale transitie. Het werd gegeven door Prof. dr. ir. Paul Grefen. Ik had graag een webinar gevolgd die iets meer bij mijn ruggengraatproject aansloot, maar dit was degene die het dichtst kwam bij onze core business.

Op zicht was dit webinar best wel interessant, mocht het niet zijn dat de meeste info niet erg nieuw was. Een interessant insteek die de spreker deed was dat je als bedrijf niet per se moet focussen op het beter doen van wat je al doet, maar wel over nieuwe waarden waarop je kan inzetten en waarin je kan verbeteren. Daarnaast legt de spreker ook de nadruk op het uitwisselen van data en gegevens en om samenwerkingen te gebruiken om te verbeteren.

Een reflectie schrijven is altijd interessant. Het is een blok tekst die ons als schrijver de mogelijkheid geeft om vrijuit te spreken over ons gevoel bij een topic of opdracht. Ik moet toegeven dat deze opdracht enorm zinloos was voor mij, het was opnieuw een druppel in een vat dat al licht aan het overlopen is. Opnieuw IT was mijn eerste gedacht, opnieuw dat digitale, kunnen ze vanuit school niets nieuws bedenken? Onze richting zit vol IT, veel te veel als je het mij vraag. Er is geen evenwicht meer. Data is belangrijk, het digitale aspect is cruciaal, maar soms is het te veel. Webinars zijn boeiend, maar moet dit nu echt zodanig eng bekeken worden? Moet dit nu echt verplicht opnieuw over de digitale transformatie gaan. Ik had gehoopt dat onze richting breder keek, een gemiste kans. En deze gemiste kans maakt het voor mij erg moeilijk om positief te zijn over deze opdracht, hoe interessant het topic ook is.

Ik schreef ook nog graag een woordje over de spreker. Paul Grefen is een academisch onderzoeker en docent aan de universiteit van Eindhoven. Zijn onderzoeken zijn voornamelijk op het gebied van digitale bedrijfssystemen. Naast zijn academische carrière is hij ook consultant in het bedrijfsleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.