Geplaatst op Geef een reactie

“Metasystemen” – boeiende lezing met blik op de toekomst

Dado Van Peteghem, een bekende naam binnen de digitale consultancysector. Hij is co-CEO van Duval Union Consulting, een bedrijf die andere ondernemingen ondersteunt in het ontwikkelen van duurzame, sociale en vooral digitale strategieën.

Dado gaf de lezing in navolging van de publicatie van zijn nieuwste boek “Metasystems”. In de presentatie ging Dado dieper in op de effecten die Covid-19 heeft gehad op de digitalisering van ons leven. Wat mij daar vooral bijbleef was het feit dat deze crisis voor echte digitalisering heeft gezorgd, ook bij de logste en oudste bedrijven. Deze crisis verplichtte alle bedrijven om de manier van werken drastisch te veranderen en mee te surfen op de digitale golf.

In de presentatie gaat het over 10 verschuivingen die ook in het tijdperk na corona nog een impact zullen hebben. Daar zijn er 4 die ik zeer interessant vond.

The Big gets bigger

Deze gaat over de internetgiganten, denk aan Amazon, Google, Facebook… De grootste internetbedrijven floreerden in deze crisis als nooit tevoren. Amazon nam in deze crisis meer dan 133 000 (!) nieuwe werknemers aan. Wat vooral opvalt is dat de voorspellingen zeggen dat deze internetgiganten ook een grote impact gaan hebben op de gezondheidszorg. Denk aan Amazon Care en Google Health. Ook Microsoft en Facebook beginnen hun pijlen te richten op de gezondheidszorg. Hoe of wat ze precies zullen beteken is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de impact groot zal zijn. 

Waarde in bedrijven 

Ook dit gegeven is enorm interessant. We hechten de dag van vandaag enorm veel belang aan waarden. We pikken het niet meer dat een bedrijf enkel winst als doel heeft, ten koste van de maatschappij. Een groot deel van de werkende bevolking geeft zelfs aan liever minder te verdienen om in een bedrijf te werken met waarden. Het belang van die waarde-creatie zal alleen maar toenemen, bedrijven moeten daar rekening mee houden en hier sterk op inzetten.

E-sports en games

Een derde verschuiving die sterkt opvalt, is de opkomst van E-sports. We zien dat fysieke competities vaker een gelijkaardige online competitie heeft en dat daar grote events rond georganiseerd worden. Ik schreef hier eerder al een artikel over (link). 

We tonen ook een sterkere interesse voor competities in bijvoorbeeld Fortnite. Hier ziet Dadot opportuniteiten voor overheden of andere bedrijven om diensten in een spelvorm te gieten. Kortrijk deed dit onlangs voor hun vaccinatiecentrum. De mensen kunnen een game spelen om zo al eens op voorhand te zien waaraan ze zich kunnen verwachten als ze zich laten vaccineren. (link)

Ten slotte spreekt Dado ook over samenwerkingen en partnerschappen tussen bedrijven. Meer en meer kijkt men met wie er samengewerkt wordt en als ze dezelfde waarden hebben. De dag van vandaag kan men niet alleen meer kijken naar de profit die een samenwerking met zich meebrengt. Het is een must om het partnerbedrijf te kennen en te begrijpen. Daarom is het belangrijk om hier de 3 fases van een relatie op toe te passen.

  • Chat
  • Date
  • Marry

In de eerste fase (chat) toets men wat af en is er de eerste kennismaking. Deze is cruciaal vooraleer men overgaat tot het daten, de tweede fase. Tijdens het daten gaat men kijken welke waarde er gecreëerd kan worden voor beide bedrijven. Vinden ze hier een consensus dan gaan ze over tot de uiteindelijke samenwerking, ze trouwen als het ware. 

Dado benadrukt dat er ook nog een potentiële 4de fase is. Verschillende omstandigheden kunnen ertoe leiden dat er geen gedeelde waarden meer zijn. Is dit het geval, dan kunnen ze de samenwerking stopzetten en spreken we van een scheiding.

Ik vond de lezing enorm inspirerend. Vooral het gedeelte over de samenwerkingen was echt inzichtelijk en vernieuwend. Ik ben blij dat ik de presentatie kon meevolgen!

Links

Dado van Peteghem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.