Geplaatst op Geef een reactie

Onze missie formuleren met hulp van Lego

Met onze organisatie wilden we onze missie schrijven. Dit is absoluut geen gemakkelijke opgave, hierdoor waren we erg blij dat we deze missie eens op een andere manier konden benaderen. Die andere manier was creatief en uitdagend. We kregen een random selectie van Legoblokken. We moesten daarna elk voor ons zelf de waarden van het bedrijf visualiseren met Lego. We deden dit onder begeleiding van Frank Vanhamel.

Het was een fijne opdracht en zonder dat ik het zelf doorhad, maakte ik de waarden van ons project duidelijk. Het was een opdracht die verhelderend werkte en die het uiteindelijk gemakkelijker maakte om onze uiteindelijke missie en visie te formuleren. Wat het nu geworden is kan je binnenkort te weten komen, daarvoor is het nog even wachten. Je kan onze Lego-opstelling hieronder terugvinden, zo weet je al in welke richting we gaan.

Meer info? Klik hier.

Geplaatst op Geef een reactie

Peptal: one day or day one, you decide!

Ik besloot eens een ander soort netwerkevenement te bezoeken. Dat deed ik uiteindelijk op 15 oktober. Het was een evenement dat gehost werd door Start & Go. Het was een online-evenement waar Olivier Verhaeghe kwam spreken over zijn verhaal als ondernemer, topsporter, vader…

Olivier is iemand met een groot doorzettingsvermogen en extreme zelfdiscipline. Hij is een loper, hij liep al meerdere marathons en ultraruns, waaronder de Spartathlon in Griekenland. Hij is ook zelfstandig boekhouder.

De peptalk ging voornamelijk over de mens, en over onze capaciteiten. Veel mensen hebben vaak het gevoel dat ze iets niet gaan kunnen, of dat ze het te druk hebben. Maar telkens opnieuw blijkt dat we als mens tot ongelofelijke zaken in staat zijn. Vaak maken we onszelf dingen wijs die ons uiteindelijk tegenhouden.

Ik vond deze talk van Olivier enorm inspirerend en hij deed me zin krijgen om opnieuw te beginnen lopen. Hij heeft een goed punt als hij zegt dat we soms meer moeten doorzetten, ook als het wat minder gaat! Een mindswitch is hier heel belangrijk, gewoon even de knop omdraaien!

Geplaatst op Geef een reactie

Pitch & Match – ontbijten bij VOKA

Een netwerkevenement met zich op het voetbalveld van Zulte Waregem en een lekker ontbijt, heerlijk! Het was een evenement met een mengelmoes van bezoekers. Er waren studenten, zelfstandige ondernemers en mensen die werken voor bedrijven. Dat maakte het extra boeiend.

Er waren 5 personen die hun bedrijf en concept mochten pitchen. Maar hier ging een korte kennismakingsronde aan vooraf. We moesten in 15 seconden vertellen wie we waren, wat we deden en naar wat we op zoek waren. Een leuke start, zo kon je gerichter gaan netwerken.

Foto van Yene Tassew

Tijdens het netwerken achteraf leerde ik 2 boeiende figuren kennen voor mijn eigen onderneming: Allée. De eerste was Jasper van Chapie, hij organiseert onder andere groepsreizen naar het buitenland. Ideaal dus wanneer we groepsreizen willen aanbieden voor onze klanten. Een tweede persoon was Yves, hij organiseert lezingen dat bewustzijn moet creëeren bij de mensen rond personen met een beperking. Hij werkt ook als secretaris bij het Vlaams Agentschap voor Mensen met een Handicap.

Dit netwerkevent was zeer geschikt voor mij. Vooral doordat we ons elk in 15 seconden moesten voorstellen. Hierdoor kon je gemakkelijker een gesprek openen bij mensen. Ik durfde hierdoor ook veel meer. Ik hield me niet vast aan de mensen die ik kende, maar stapte in mijn eentje af op de mensen die voor mij interessant waren.

Het was een interessant evenement! Als er in het vervolg nog zo’n eentje op mijn pad komt zal ik niet twijfelen!

Geplaatst op Geef een reactie

Entrepreneurial city ecosystems – een eerste netwerkvent dit schooljaar

“Een interessant event”, zo stelden ze het netwerkevenement binnen onze opleiding. Het was de dag voor het evenement dat ik het las, maar mijn keuze was snel gemaakt. Ik was vrij en vastberaden nieuwe inzichten op te doen. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik niet veel research had gedaan, mijn huiswerk was niet in orde. Ik besloot het evenement op me af te laten komen, een goed keuze bleek achteraf. Mijn open mindset hielp hier bij.

Het evenement zelf had ik me iets anders voorgesteld. Ik verwachtte een debat, een soort panelgesprek. Dit was het niet, er kwamen 2 interessante mensen spreken over de ondernemende toekomst, de digitalisering en hoe dit alles past binnen de stad.  Julie Vens, CEO van Nexxworks en Rui Coutinho van de Porto Business School waren de gastsprekers. Ik zat en luisterde voornamelijk naar hun inspirerende presentaties.

Doordat het vooral luisteren was, nodigde het evenement niet direct uit om achteraf te blijven om te netwerken. Dat kan ook aan mij gelegen hebben, ik had misschien meer initiatief moeten tonen. Een werkpunt voor mezelf dus!

Het resultaat was een geïnspireerd ik. Maar mijn netwerk werd niet uitgebreid. Ik neem enkele werkpunten mee naar een volgend evenement. Ik moet beter research doen en meer initiatief tonen om gesprekken aan te knopen. Op naar de volgende!

Geplaatst op Geef een reactie

Wat na het protest in Brussel – opinie

Afgelopen zondag trokken zo’n 10 000 mensen naar onze hoofdstad. Hun doel was om racisme in België en de wijde maatschappij aan te kaarten. Een doel waar je, naar mijn mening, niet veel op tegen kan hebben. je kan je natuurlijk wel de vraag stellen als zo’n demonstratie een goed idee gezien de huidige tijden waarin we leven. Er stierven de voorbije maanden net geen 10 000 mensen aan het coronavirus, er blijven besmettingen bijkomen en massa-bijeenkomsten zijn tot op vandaag nog steeds verboden.

Toch ging de demonstratie door, de organisatie beargumenteerde deze beslissing met een soort van ‘het doel heiligt de middelen’. Zo was één van hun argumenten dat er meer mensen sterven en ten onder gaan aan racisme dan aan het coronavirus. Naar mijn bescheiden mening is dit een drogreden, een verkeerde vergelijking. Het virus is in geen 100 jaar te vergelijken met een fundamenteel probleem als racisme. Voor mij heiligt het doel niet de middelen als het doel niet bereikt wordt. De aandacht na het protest ging niet naar het probleem dat men aankaartte. Het feit dat er door enkelingen nog wat rellen losbarsten hielp hier natuurlijk niet bij.

Photo by My name is Yanick on Unsplash

Ik ben niet mee gaan protesteren, nochtans vind ik dat racisme één van de smerigste en grootste problemen zijn die een samenleving kent, en ja, ook België zit met dit probleem. Ik walg van mensen en politieke partijen die dit probleem minimaliseren of zelfs ontkennen. De reden waarom ik afgelopen zondag thuis bleef, was dus niet omdat ik het probleem niet erken of dat ik het probleem niet wil helpen oplossen. De reden dat ik thuis bleef was omdat ik het protest niet steunde. De rellen, de kritiek op een massabetoging in tijden van corona en het feit dat er hierdoor amper aandacht ging naar het racismeprobleem, dit zijn allemaal zaken die men lang op voorhand kon voorspellen.

We kunnen stellen dat het doel van de betoging niet bereikt is. We moeten er dus uit leren, maar wat precies? Ten eerste dat een doel niet altijd de middelen heiligt. Maandenlang stierven er mensen, werden er mensen zwaar ziek en had een volledige maatschappij het enorm moeilijk, mentaal en/of fysiek, door het coronavirus. Ik nodig de demonstranten uit om eens met mijn tante te praten. Zij stond maandenlang in de frontlinie. Ik nodig ze ook uit om eens te gaan praten met mijn baas, die actief is in de evenementensector en die honderdduizenden euro’s aan het verliezen is. Ze mogen ook eens met mij komen praten, als dj-duo verwachten we zo’n 8 maanden aan inkomsten te verliezen.

Ten tweede dat je altijd kritisch moet zijn over zo’n zaken, je moet jezelf de vraag stellen: welke reacties ga ik met deze actie krijgen? En als het antwoord hierop niet is wat je hoopt, dan voer je het beter niet uit. De reacties waren te voorspellen, de rellen eigenlijk ook. Het is jammer dat de aandacht nu hier naar toe gaat en niet naar de kern van de zaak, maar het was wel te voorspellen.

Pas op, ik sta voor de volle 100% achter de strijd tegen racisme en ik ging zeker gaan demonstreren zijn, mochten het andere tijden zijn. Ik hoop oprecht dat er toch aandacht naar het probleem gaat en dat er eindelijk iets fundamenteels verandert. Praktijktesten zijn een goed idee, de argumenten om dit niet te doen zijn te zwak naar mijn mening. Wie niets te verbergen heeft, hoeft ook niets te vrezen. Het zou een eerste stap kunnen zijn. Ook openbare onderzoeken naar institutioneel racisme, bij bijvoorbeeld politiediensten, moeten plaatsvinden. En laat ons de strafmaat tegen racisme verhogen, want racisme maakt mensen kapot.

Geplaatst op 1 Reactie

Data streamen vanuit de fysieke wereld naar een digitale canvas

Dit bericht is een reflectie op de opdracht dat ik maakte om data te leren streamen. Ik doe dit volgens de STARR-methode.

Situatie

Ik zit in het eerste jaar Netwerkeconomie aan de Howest. Eén van de vakken dat ik dit semester mag volgen is Basiskennis statistiek en databases. Voor dit vak moesten we leren data streamen vanuit een fysieke wereld naar een digitaal canvas.

Taak

Mijn taak is vrij divers. Ik moet leren werken met een Arduino, het begrijpen en schrijven van code is ook deel van de opdracht. Daarnaast is het mijn taak om data vanuit een Arduino-game te streamen en te gaan interpreteren. De game dat ik gemaakt heb is een memory-game. Het doel is om te weten te komen in welke ronde een speler het spel gemiddeld verliest. De docenten verwachtten dat ik dit in een workflow kan voorstellen.

Actie

Aangezien ik niet extreem sterk ben op het vlak van programmeren heb ik vaak feedback gevraagd aan de docenten. Zij lieten mij inzicht krijgen in de code. Zo toonden ze het belang van enkele functies aan. Een voorbeeld hiervan is de ‘SerialPrint’-functie. Deze functie is broodnodig als we data willen streamen. Ik werkte ook vaak samen met een collega-student, Yene Tassew. Dit is enorm handig, je kan elkaar bijstaan en 2 koppen hebben meer verstand dan 1 kop. We werkten parallel met elkaar. Als de ene een fout had dan losten we dit samen op. De online forums raadpleegde ik ook op frequent. Dit deed ik voornamelijk als ik foutmeldingen kreeg in mijn dataflow. Deze meldingen vind je gemakkelijk teug in de forums met oplossingen en uitleg erbij.

Uitleg datastreaming

Ik probeerde mijn manier van werken zo overzichtelijk mogelijk te houden. Enkel zo bleef ik met momenten het bos door de bomen zien. Data, statistiek en programmeren, het zijn ook allemaal zaken die overzichtelijkheid nodig hebben.

Ik wist gelukkig goed wat mijn doel was: te weten komen in welke ronde een speler gemiddeld verliest. Dit is erg interessant om te zien hoeveel zaken een persoon in het korte termijngeheugen kan opslaan. Zeker als je weet da dit gemiddeld tussen de 4 en 7 zaken ligt.

Resultaat

Ik genereerde uiteindelijk het finale resultaat: een workflow in Knime waar ik via de BarChart het gemiddelde kan aflezen wanneer een speler de memory-game verliest. Toen de puzzelstukken in elkaar vielen voelde ik mij erg goed, ik ben enorm tevreden over het resultaat.

Resultaat workflow

Reflectie

Ik heb het vrij goed gedaan. Het doel dat ik vooropgesteld had, heb ik bereikt. Ik zou liegen mocht ik zeggen dat alles van een leien dakje verliep. Ik vloekte vaak op de Arduino en op de opdracht. De docenten dachten waarschijnlijk soms: ‘Potverdikke, Jeppe is daar weer.’, ongelijk kan ik ze niet geven. Ik heb hierdoor wel veel kennis gegeneerd. Kennis die ik ook deelde met mede-studenten, zodat ook zij vooruit gingen.

De volgende keer dat ik iets dergelijks doe, ga ik meer tijd in onderzoek steken en niet meteen de hulplijn inschakelen. Vaak besefte ik achteraf hoe logisch het soms was en sloeg ik mezelf voor de kop om weeral uitleg te vragen.

Link met keuzetraject

Voor mij kan je dataflow toepassen binnen elk keuzetraject. Aangezien ik op dit moment vooral met Organizational Designer in het hoofd zit, pas ik het hierop toe.

Binnen dit traject gaat het voornamelijk over de veranderingen in dit tijdperk en hoe je deze veranderingen binnen een organisatie kan begeleiden. Een dataflow zou hier een perfect hulpmiddel zijn. Je kan productiviteit, sales, klanten… allemaal herleiden tot data. Dit help om inzicht te krijgen in de manier waarop de organisatie werkt. In je data-analyse zie je de pijnpunten en zo leg je de focus tijdens de begeleiding meteen op de juiste plaatsen. Het helpt overduidelijk om efficiënter te werken.

Lijst van de gebruikte software

 • Arduino
 • Coolterm
 • Knime

Geplaatst op Geef een reactie

E-sports, de toekomst of gewoon wat tijdverdrijf?

Elke week strijden huidige Formula 1-coureurs samen met andere bekende sporters om de titel in een virtuele grand prix. Deze evenementen zenden ze live uit en voorzien ze van commentaar. Ook de Ronde van Vlaanderen kreeg enkele profrenners op de rollen en ook hier voorzagen Michel Wuyts en José de Cauwer het commentaar. Gaan we in de toekomst meer van deze evenementen op ons bord krijgen? Of niet?

Tijdens deze crisis zien sommige sporters dit als het ideale tijdverdrijf. We zien ook een duidelijke trend dat echte sporters vaker achter het computerscherm kruipen. Sommigen doen dit niet zomaar. Velen zamelen geld in via streamingplatformen als Twitch. Dit geld doneren ze dan aan goede doelen. Op die manier kweken topsporters een positief imago en door zichzelf te filmen én te streamen kweken ze een unieke band met hun fans. Ook sportfederaties halen hun voordeel uit de wereld van het online gamen. Door dergelijke wedstrijden te promoten en te streamen blijft er geld van sponsors binnenlopen en blijven ze de fans van hun sport entertainen.

Zal deze manier van werken even belangrijk blijven in een wereld na corona? Het antwoord neigt meer naar de negatieve kant, dan naar de positieve kant. Veel topsporters zullen zich opnieuw focussen op de echte sportwereld. Op die manier wordt het bekijken van sportgames minder interessant voor de fans. De echte wereld blijft altijd boeiender en als hun helden niet meer meedoen is het plots veel minder aantrekkelijk.

Persoonlijk denk ik dat e-sports vooral als tijdverdrijf zal fungeren, niet als iets waar mensen op zitten te wachten. Ik vrees dat het belang ervan zal uitblijven eens er weer mag gesport worden zoals voordien. 

Geplaatst op Geef een reactie

Bill Gates en corona… Een huwelijk met onverwachte tegenstand

‘Als de geschiedenis ons één ding geleerd heeft, dan is het dat er altijd wel een nieuwe ziekte de kop zal opsteken die wereldwijd miljoenen slachtoffers zal maken: de pest, ­ polio, malaria, aids … Als je aan alle regeringen in de wereld zou zeggen dat iemand wapens aan het ontwikkelen is om 30 miljoen mensen te doden, zou er meteen actie ondernomen worden. Maar biologische dreigingen worden niet zo snel als urgent gezien. Nochtans zou de wereld zich op zo’n pandemie moeten voorbereiden alsof het een oorlog is.’ Dit is een fragment uit een speech van Bill Gates die hij in 2018 gaf voor de Massachusetts Medical Society. Profetische woorden blijkt nu. Gelukkig is het getal van 30 miljoen nog niet bereikt, maar de rest van zijn voorspelling is wel correct. Bill Gates is geen dokter of wetenschapper, maar men kan hem gerust zien als een expert op vlak van gezondheid.

Gates is al even geen CEO meer van Microsoft. Hij is wel nog steeds bestuurslid, maar hij houdt zich voornamelijk bezig met de Bill and Melinda Gates Foundation. Dit is een stichting dat hij samen met zijn vrouw oprichtte en waarmee hij zich focust op de gezondheidszorg en het onderwijs in de wereld. Daarnaast is de stichting ook de grootste sponsor van het WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie. 

Hij liet vorige week weten dat hij het volledige kapitaal van de stiching zal inzetten in de strijd tegen het coronavirus. 40 miljard om precies te zijn. Eerder had hij al 250 miljoen geïnvesteerd in het onderzoek naar een vaccin. Hij vermenigvuldigd dit bedrag nu dus met 160. Aan dit astronomisch getal is er echter ook een donker kantje aan. Gates liet weten dat betekent dat de strijd van de stichting tegen o.a. malaria, polio en HIV hiermee on-hold gezet wordt. 

De reden hiervoor is vrij simpel. Volgens Gates is het alle hens aan dek, hij vreest namelijk dat de ineegestorte wereldeconomie biljoenen zal kosten en dat veel landen er jaren over gaan doen om dit te boven te komen. ‘De omvang van de ravage is nauwelijks te vatten.’ vertelde Gates in een interview. Het geld van zijn stichting zal gebruikt worden om testen te ontwikkelen, patiënten efficiënter te behandelen en om een vaccin te ontwikkelen. 

Maar het is een huwelijk dat veel weerstand krijgt. Vooral binnen de VS. Populisten, antiglobalisten, doemdenkers en de antivaccinatiebeweging zijn een greep uit de tegenstanders van Bill Gates. De antivaccinatiebeweging verdenkt Gates er onder meer van een chip in te spuiten om iedereen ter wereld te kunnen volgen. Sommigen verdenken Gates er zelfs van mensen te willen vermoorden met vaccins. 

Volgens factcheckers was het gerucht dat Gates het coronavirus zelf heeft laten ontwikkelen op een bepaald moment zelfs populairder dan het gerucht dat corona veroorzaakt werd door het 5G-netwerk. 

Ondertussen trekt Gates zich de aantijgingen niet erg aan. Hij vind het raar dat hij niet meer steun krijgt, maar hij laat het niet aan zijn hart komen. Samen met zijn vrouw en zijn stichting blijft hij zich inzetten voor de wereldgezondheid.

Bronnen:

 • Schenkel, M. (2020, 28 april). Bill Gates zet nu al zijn miljarden op corona. Geraadpleegd van https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bill-gates-zet-nu-al-zijn-miljarden-op-corona~bc6c0686/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
 • J. (2020, 26 april). Bill Gates zet volledige fonds in voor bestrijding corona. Geraadpleegd van https://www.standaard.be/cnt/dmf20200426_04935206
 • de Foer, S. B. G. (2020, 28 april). Bill Gates, kruisvaarder tegen corona. Geraadpleegd van https://www.standaard.be/cnt/dmf20200427_04936467
Geplaatst op Geef een reactie

Heeft elk bedrijf recht op overheidssteun?

Dat de coronacrisis een sterke weerslag heeft en nog zal hebben op de economie is een feit. Veel bedrijven en sectoren krijgen het enorm hard te verduren. In zo’n tijd moet de overheid tussenkomen. En dat doet ze, massaal. Verschillende premies worden in het leven geroepen, het betalen van belastingen of lening wordt uitgesteld en het ziet er naar uit dat er nog een hele pak nieuwe steunmaatregelen aankomen.

Veel ondernemers mogen van geluk spreken dat we over zo’n goede sociale zekerheid beschikken. Want het is ten slotte uit dat potje dat het grootste deel van de steunmaatregelen komt. Maar heeft elk bedrijf evenveel recht op die steun? Een organisatie dat actief is in België, maar geregistreerd staat in belastingparadijzen, heeft deze recht op overheidssteun? Een bedrijf dat dividenden blijft uitkeren, heeft deze recht op overheidssteun? En bedrijven die eigen aandelen aan het opkopen zijn, hebben zij recht op overheidssteun?

Laten we eerste even kijken naar de bedrijven die niet in België geregistreerd zijn. Volgens Vlaio gelden de steunmaatregelen voor alle bedrijven die actief zijn op ons grondgebied. Er wordt dus niet gekeken naar het land waar ze belastingen betalen. Daar zitten grote bedrijven bij die belastingen betalen in landen waar de belastingen enorm laag liggen. Ze betalen dus ook niet mee aan onze sociale zekerheid. Denemarken besliste vorige week al dat deze bedrijven niet op steun moesten rekenen. Een maatregel die volgens mij ook in België van kracht moet zijn. 

Daarnaast zijn er ook bedrijven die dividenden blijven uitkeren. Ik leg even uit wat dit betekend. Een dividend is winst van het vorig boekjaar dat uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders. Het bedrijf beslist zelf als het dividend uitkeert of niet. Volgens mij heb je ook geen urgente overheidssteun nodig als je als bedrijf beslist om nu dividend uit te keren. Volgens mij wijst dit erop dat er geld genoeg is en dat de steun dus door anderen beter kan gebruikt worden. Zowel Duitsland als Denemarken passen dit al toe, nu België nog.

Er zijn ook bedrijven die nu eigen aandelen inkopen. Bedrijven doen dit meestal als ze een grote cashpositie hebben en niet meteen een investeringen wilt doen. Als het bedrijf zijn cashpositie sterk genoeg is, heeft het dan ook recht op overheidssteun?

Ik stel dit allemaal in vraag, omdat ik erg veel ‘kleine’ ondernemingen in mijn omgeving ken. Ondernemingen die écht nood hebben aan steun. Het zou jammer zijn mocht er te veel geld naar grote bedrijven gaan die een positie hebben die sterk genoeg is om te overleven. Of dat er steun gaat naar bedrijven die amper bijgedragen hebben aan onze Belgische staatskas. Ik hoop dat er vanuit de overheid grondig nagedacht wordt over al deze punten en dat er wijze beslissingen worden genomen.

Bronnen:

 • Denemarken en Polen weigeren staatsteun aan bedrijven met zetel in belastingparadijzen. (2020, 21 april). Geraadpleegd van https://businessam.be/denemarken-en-polen-weigeren-staatsteun-aan-bedrijven-met-zetel-in-belastingparadijzen/
 • Hensen, C. (2020, 23 april). Eerst belasting ontwijken en dan om steun vragen? Niet in Denemarken. Geraadpleegd van https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/23/eerst-te-weinig-tax-betalen-en-dan-om-steun-vragen-niet-in-denemarken-a3997658
Geplaatst op Geef een reactie

Wat is het doel van Starlink?

Vorige week stuurde SpaceX 60 satellieten de ruimte in. Ze vormden avonden aan een stuk een lichttrein in de lucht. Indrukwekkend om te zien, maar wat is de bedoeling precies van deze missie die de naam Starlink kreeg?

Het uiteindelijke doel van de missie is om 3 tot 4 procent van de wereldbevolking te voorzien van breedbandinternet. De focus hier ligt op landelijke gebieden en minder bevolkte gebieden. Het Starlink-programma schiet daarvoor in het totaal zo’n 12 000 satellieten de lucht in, deze moeten dit doel tot stand brengen. SpaceX bezit nu al het grootste netwerk van satellieten en dankzij Starlink vergroten ze deze voorsprong enorm.

Internet voorzien is echter niet het enigste doel van de missie. Een ander hoofddoel is het verdienen van geld. Elon Musk, de eigenaar en oprichter van SpaceX, maakt er geen geheim van om ooit Mars te bewonen. Met het geld dat hij via Starlink verdient wil hij missies naar Mars financieren. Vooral de financiering van de Marsraket ‘Starship’ wil men met het verdiende geld bekostigen. 

Het programma krijgt echter veel kritiek. Veel astronomen zijn niet gelukkig met het toenemende aantal satellieten in de lucht. Door de lichtvervuiling die de satellieten teweeg brengen zijn de observaties van verre hemellichamen veel moeilijker. SpaceX bekijkt nu wel oplossingen om de zichtbaarheid van hun satellieten te verminderen. Op die manier zouden astronomen hun werk kunnen blijven doen.

Ook andere bedrijven die satellietnetwerken opbouwen hekelen de schaal waarop SpaceX satellieten de ruimte instuurt. OneWeb is zo’n bedrijf. Deze organisatie beweerde dat SpaceX de ruimte onveilig maakt. Door de grote hoeveelheid satellieten zou de kans op botsingen enorm toenemen. SpaceX verweert zicht tegen deze kritiek en zegt dat alle satellieten 24/7 onder controle staan. De satellieten zijn van op afstand bestuurbaar, hierdoor zouden botsingen geen optie mogen zijn. 

Het project is enorm interessant en ambitieus. SpaceX is het eerste privébedrijf dat zich succesvol inwerkte in de ruimtevaart. Het zette grote stappen in de sector met onder ander hun herbruikbare lanceringsraketten. Op die manier maakt het bedrijf lanceringen veel goedkoper. Op 7 mei worden opnieuw 60 satellieten gelanceerd, het is zeker de moeite om het treintje ’s avonds eens te bekijken. 

Bronnen:

 • Christiaens, K. (2020, 23 april). 10 vragen over Starlink! – Spacepage. Geraadpleegd van https://www.spacepage.be/nieuws/ruimtevaart/commerciele-ruimtevaart/10-vragen-over-starlink
 • Wikipedia-bijdragers. (2020, 13 juni). Starlink. Geraadpleegd van https://nl.wikipedia.org/wiki/Starlink
 • NOS. (2020, 7 januari). SpaceX lanceert opnieuw satellieten voor Starlink-project. Geraadpleegd van https://nos.nl/artikel/2317629-spacex-lanceert-opnieuw-satellieten-voor-starlink-project.html