Geplaatst op Geef een reactie

Bill Gates en corona… Een huwelijk met onverwachte tegenstand

‘Als de geschiedenis ons één ding geleerd heeft, dan is het dat er altijd wel een nieuwe ziekte de kop zal opsteken die wereldwijd miljoenen slachtoffers zal maken: de pest, ­ polio, malaria, aids … Als je aan alle regeringen in de wereld zou zeggen dat iemand wapens aan het ontwikkelen is om 30 miljoen mensen te doden, zou er meteen actie ondernomen worden. Maar biologische dreigingen worden niet zo snel als urgent gezien. Nochtans zou de wereld zich op zo’n pandemie moeten voorbereiden alsof het een oorlog is.’ Dit is een fragment uit een speech van Bill Gates die hij in 2018 gaf voor de Massachusetts Medical Society. Profetische woorden blijkt nu. Gelukkig is het getal van 30 miljoen nog niet bereikt, maar de rest van zijn voorspelling is wel correct. Bill Gates is geen dokter of wetenschapper, maar men kan hem gerust zien als een expert op vlak van gezondheid.

Gates is al even geen CEO meer van Microsoft. Hij is wel nog steeds bestuurslid, maar hij houdt zich voornamelijk bezig met de Bill and Melinda Gates Foundation. Dit is een stichting dat hij samen met zijn vrouw oprichtte en waarmee hij zich focust op de gezondheidszorg en het onderwijs in de wereld. Daarnaast is de stichting ook de grootste sponsor van het WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie. 

Hij liet vorige week weten dat hij het volledige kapitaal van de stiching zal inzetten in de strijd tegen het coronavirus. 40 miljard om precies te zijn. Eerder had hij al 250 miljoen geïnvesteerd in het onderzoek naar een vaccin. Hij vermenigvuldigd dit bedrag nu dus met 160. Aan dit astronomisch getal is er echter ook een donker kantje aan. Gates liet weten dat betekent dat de strijd van de stichting tegen o.a. malaria, polio en HIV hiermee on-hold gezet wordt. 

De reden hiervoor is vrij simpel. Volgens Gates is het alle hens aan dek, hij vreest namelijk dat de ineegestorte wereldeconomie biljoenen zal kosten en dat veel landen er jaren over gaan doen om dit te boven te komen. ‘De omvang van de ravage is nauwelijks te vatten.’ vertelde Gates in een interview. Het geld van zijn stichting zal gebruikt worden om testen te ontwikkelen, patiënten efficiënter te behandelen en om een vaccin te ontwikkelen. 

Maar het is een huwelijk dat veel weerstand krijgt. Vooral binnen de VS. Populisten, antiglobalisten, doemdenkers en de antivaccinatiebeweging zijn een greep uit de tegenstanders van Bill Gates. De antivaccinatiebeweging verdenkt Gates er onder meer van een chip in te spuiten om iedereen ter wereld te kunnen volgen. Sommigen verdenken Gates er zelfs van mensen te willen vermoorden met vaccins. 

Volgens factcheckers was het gerucht dat Gates het coronavirus zelf heeft laten ontwikkelen op een bepaald moment zelfs populairder dan het gerucht dat corona veroorzaakt werd door het 5G-netwerk. 

Ondertussen trekt Gates zich de aantijgingen niet erg aan. Hij vind het raar dat hij niet meer steun krijgt, maar hij laat het niet aan zijn hart komen. Samen met zijn vrouw en zijn stichting blijft hij zich inzetten voor de wereldgezondheid.

Bronnen:

  • Schenkel, M. (2020, 28 april). Bill Gates zet nu al zijn miljarden op corona. Geraadpleegd van https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bill-gates-zet-nu-al-zijn-miljarden-op-corona~bc6c0686/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
  • J. (2020, 26 april). Bill Gates zet volledige fonds in voor bestrijding corona. Geraadpleegd van https://www.standaard.be/cnt/dmf20200426_04935206
  • de Foer, S. B. G. (2020, 28 april). Bill Gates, kruisvaarder tegen corona. Geraadpleegd van https://www.standaard.be/cnt/dmf20200427_04936467
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.